Omgevingsvergunning definitief verleend

30 september 2021 Matthijs Oppenhuizen

De omgevingsvergunning voor Zonnepark Bijvanck is onlangs definitief verleend door de gemeente Zevenaar. We kunnen nu een volgende stap zetten naar de realisatie van het zonnepark.

Open dag bij Windpark en Zonnepark Bijvanck
We kijken terug op een goed verlopen open dag bij Windpark en Zonnepark Bijvanck op 11 september. Circa 300 bezoekers bezochten het terrein en lieten zich informeren over onder andere het plan voor het zonnepark. We hebben veel goede gesprekken gevoerd met bezoekers, informatie uitgewisseld en vinden het fijn dat zoveel mensen belangstelling toonden in onder andere het zonnepark. Hieronder ziet u een luchtfoto van het terrein aan de voet van een van de windmolens tijdens de open dag. Het mais linksboven in beeld is een klein deel van het plangebied van het zonnepark (tekst loopt door onder de foto).

DJI 0403k 1

Omgevingsvergunning definitief verleend
De omgevingsvergunning voor Zonnepark Bijvanck is onlangs definitief verleend door de gemeente Zevenaar. We kunnen nu een volgende stap zetten naar de realisatie van het zonnepark.

In de nieuwsbrief van 18 juni 2021 meldden we dat we de omgevingsvergunning voor het zonnepark hadden aangevraagd bij de gemeente. Het plan daarvoor is in de afgelopen periode ontstaan uit overleg met omwonenden (via de werkgroep en coöperatie ZieDeZonSchijnt). Het plan voorziet in inrichting met natuur en landschap. Mede daardoor en doordat de coöperatie van omwonenden voor 50 procent eigenaar wordt van het zonnepark, voldoet het plan aan het afwegingskader van de gemeente Zevenaar en de landelijke Gedragscode Zon op Land.

Enkele weken na onze aanvraag verleende de gemeente de ontwerp-omgevingsvergunning. Deze ontwerp-omgevingsvergunning lag van 29 juli tot en met 8 september ter inzage. In die periode konden hierop zienswijzen worden ingediend. Er zijn één zienswijze ingediend. De gemeente Zevenaar heeft deze beantwoord. De zienswijze heeft er niet toe geleid dat de gemeente het plan heeft laten aanpassen of niet meer wil meewerken aan het plan. Vervolgens heeft de gemeente Zevenaar onlangs de vergunning definitief verleend.

Zonnepark op landbouwgrond
Het is aan de gemeente om de zienswijze formeel te beantwoorden. Op één aspect willen we nader ingaan: het gebruik van landbouwgrond voor een zonnepark. Uit zowel de zienswijze als ons directe contact met de omgeving blijkt dat sommigen hier moeite mee hebben. Dat kunnen we ons voorstellen, het is een landelijke discussie. Het is een afweging van belangen die met name bij de overheid ligt – mede daardoor staat de gemeente niet overal in het buitengebied zonneparken toe. Tegelijkertijd is er duurzame elektriciteit nodig en zijn nu en in de nabije toekomst daarvoor ook zonneparken op een klein deel van de landbouwgrond in Nederland nodig. De nu vergunde locatie kwam daarbij naar voren vanwege de mogelijkheid gebruik te maken van de stroomkabel van het Windpark Bijvanck, zodat extra investeringen in het elektriciteitsnet worden vermeden.

Wijzelf nemen onze verantwoordelijkheid door goed rekening te houden met de bodemgesteldheid, door onder andere te voorzien in voldoende licht en water naar het bodemleven. Ook hebben we nu al vastgelegd dat we na de exploitatieperiode van naar verwachting 25 jaar het zonnepark weer opruimen. De grond is dan weer beschikbaar voor landbouw. Daarnaast hebben we – naar aanleiding van geluiden uit de omgeving - een plan bedacht om de aanleg van zonnepanelen op daken in de omgeving aan te moedigen. Over dat plan communiceren we op een later moment uitgebreider. 

SDE++ aanvragen
Dankzij deze definitieve vergunning kunnen we een belangrijke volgende stap zetten voor het zonnepark: een aanvraag bij de Rijksoverheid voor SDE++-subsidie. Deze aanvraag dienen we binnenkort in. Een dergelijke aanvraag kan één keer per jaar en we zijn met Zonnepark Bijvanck nu nog op tijd voor de aanvraagronde van dit najaar. 

Steeds minder subsidie voor duurzame energie
Deze SDE++-subsidie is nog nodig voor zonneparken en andere vormen van duurzame energie. De kostprijs (wat kost het om een kilowattuur te produceren?) van duurzame energie is op dit moment hoger dan de kostprijs van energie uit fossiele bronnen zoals steenkool en gas. De overheid wil de productie van duurzame energie stimuleren en verstrekt daarom een  subsidie: de SDE++. 

De SDE++ vergoedt het verschil tussen de opbrengst van een kilowattuur (kWh) grijze stroom (de prijs die op de elektriciteitsmarkt wordt betaald voor een kWh) en de kostprijs van een kWh groene stroom. Zo kunnen exploitanten van bijvoorbeeld een zonnepark concurreren met energie uit fossiele bronnen. De subsidie wordt voor een periode van 15 jaar toegekend.  

Overigens is de subsidie de afgelopen jaren fors verlaagd, omdat de overheid zoveel mogelijk duurzame energie wil tegen zo laag mogelijke kosten. De subsidie is intussen zo verlaagd, dat het grootste deel van de inkomsten van bijvoorbeeld een zonnepark tegenwoordig bestaat uit de verkoop van de opgewekte elektriciteit, aangevuld met nog maar een klein deel SDE++-subsidie. Desondanks is een rendabele exploitatie goed mogelijk, waarin met een haalbare onderneming de benodigde duurzame energie wordt geleverd. 

Financiering en bouw
We verwachten in de eerste helft van 2022 bericht te krijgen over onze aanvraag voor de SDE++. Als de subsidie wordt toegekend, kunnen we verder met de financiering van het zonnepark. Dat is vergelijkbaar met de hypotheek voor een huis. Een deel van het benodigde geld om het zonnepark te bouwen moeten we zelf inleggen en een deel lenen we bij een of meerdere externe financiers zoals een bank. Dat betekent dat we gesprekken voeren met dergelijke financiers en tot een overeenkomst proberen te komen. Als de financiering rond is, wordt de bouw verder tot in detail voorbereid en tenslotte uitgevoerd. Een exacte planning kunnen we hiervoor nog niet geven, maar via onze website en nieuwsbrief houden we u op de hoogte.

Inrichting en beheer
In deze periode tot de bouw gaan deelnemers in de coöperatie samen met Pure Energie door met fine-tunen van de plannen voor inrichting, het gebruik en het beheer van het zonnepark. Het zonnepark is immers een nieuw element in de omgeving, mede van en voor die omgeving.  Coöperatie ZieDeZonSchijnt nodigt iedereen uit voor deelname en bijdrage aan ideeën via e-mail aan info@ziedezonschijnt.nl.