Zonnepark Bijvanck in stijl van coulisselandschap
18 juni 2021 Matthijs Oppenhuizen
Het landschappelijk inpassingsplan beschrijft hoe het zonnepark eruit komt te zien en welke maatregelen worden genomen op het gebied van landschap en natuur. Het zonnepark wordt ingericht in de stijl van het coulisselandschap. Voor dit plan hebben we inmiddels een vergunning aangevraagd bij de gemeente Zevenaar.
Landschappelijk inpassingsplan afgerond
In samenspraak met de werkgroep is een landschappelijk inpassingsplan opgesteld: hoe komt het zonnepark eruit te zien en hoe wordt rekening gehouden met het landschap en de natuur? Dit plan is afgerond en staat op onze website. Klik hier voor de pagina waarop het volledige plan is te vinden. Het staat onderaan die pagina op deze website. In dit nieuwsbericht vatten we het plan samen.
In de stijl van het coulisselandschap
Omwonenden in de werkgroep gaven aan dat ze graag willen dat er iets wordt teruggebracht van het coulisselandschap zoals dat vroeger in dit gebied veel voorkwam. Ook vroegen zij aandacht voor de biodiversiteit. De gemeente Zevenaar heeft ook aandachtspunten meegegeven op het gebied van landschap en biodiversiteit. Belangrijke hoofdpunten uit het plan zijn daarom:
- Rond het plangebied loopt het Gelders Natuur Netwerk. Het zonnepark voegt hier door onder andere extra begroeiing zogeheten stapstenen aan toe. Daardoor kunnen dieren beter door het plangebied en de omgeving bewegen. De gebieden die vallen onder het Gelders Natuur Netwerk zijn hierdoor beter te bereiken voor verschillende dieren.
- De zonnepanelen zijn op het zuiden georiënteerd en 25 procent van het plangebied wordt ingezet voor landschappelijke inpassing en natuur. Deze 25 procent is exclusief de ruimte tussen de rijen zonnepanelen. De nieuwe beplanting bestaat uit inheemse soorten.
- De landschappelijke inpassing heeft de stijl van het coulisselandschap. Het hoogste punt van de panelen wordt twee meter, de nieuwe begroeiing krijgt een maximale hoogte van circa 2,5 meter. Hierdoor blijven bestaande zichtlijnen in het gebied behouden.
Plattegrond van het zonnepark
Hieronder ziet u een plattegrond met daarop aangegeven hoe het zonnepark landschappelijk wordt ingepast. Onder de plattegrond lichten we per zijde van het zonnepark de verschillende maatregelen toe (tekst loopt door onder de plattegrond).
Westzijde van het zonnepark
Langs de westzijde van het zonnepark wisselen hagen, struweel en open zones elkaar af. Via de toegangsweg van het windpark is een onverhard pad langs deze zijde van het zonnepark bereikbaar (verboden voor honden). Zie onderstaande doorsnede van de westelijke zijde (tekst loopt door onder de afbeelding).
Noordzijde van het zonnepark
Langs de gehele noordzijde van het zonnepark wisselen een vlechtheg en knotwilgen elkaar af. Daardoor wordt het zicht op de achterkant van de zonnepanelen afgeschermd, maar door de wisseling van knotwilgen en vlechtheg ontstaat er geen groene ‘muur’. Zie onderstaande doorsnede van de noordzijde (tekst loopt door onder de afbeelding).
Oostzijde van het zonnepark
De oostzijde van het zonnepark blijft grotendeels open, op wat struweel na. Langs de gehele lengte van deze zijde van het zonnepark komt een drie meter brede plasdras-zone en een strook met kruiden en bloemen van 22 meter breed. Zie onderstaande doorsnede van de oostzijde (tekst loopt door onder de afbeelding).
Zuidzijde van het zonnepark
Langs de gehele zuidzijde van het zonnepark (parallel aan de Didamse wetering) komt een dichte haag. Deze haag schermt de apparatuur van het zonnepark af en voorkomt met name lichtschittering naar de paarden die ten zuiden van het zonnepark worden gehouden. Zie onderstaande doorsnede van de zuidzijde ((tekst loopt door onder de afbeelding).
Coulisselandschap dankzij drie lijnen begroeiing in het zonnepark
Door het zonnepark lopen drie oude kavelgrenzen van noord naar zuid. Op deze kavelgrenzen komen afwisselend hagen, struweel en greppels. Daardoor ontstaat een coulisselandschap. Wie bijvoorbeeld kijkt vanaf de Ganzepoelweg, kan op sommige plekken enkele rijen zonnepanelen zien. Maar deze begroeiing op de kavelgrenzen in het zonnepark zorgt dat iets verderop weer een haag of struweel staat waardoor niet het gehele zonnepark is te zien. Zie onderstaande afbeelding voor een doorsnede van de middelste van deze drie lijnen in het zonnepark (tekst loopt door onder de afbeelding).
Visualisatie vanaf Ganzepoelweg
Hieronder staan twee afbeeldingen. De eerste afbeelding is een foto van het plangebied zoals het nu is, vanaf het punt ter hoogte van de brug in de Ganzepoelweg over de Didamse wetering. De tweede afbeelding is een visualisatie die toont wat er na realisatie van het zonnepark is te zien van de zonnepanelen en de begroeiing in en rond het zonnepark. Vanaf dit punt kijkt u dan tegen de westelijke zijde van het zonnepark (tekst loopt door onder de afbeeldingen).
Foto van het huidige plangebied, gezien vanaf de brug in de Ganzepoelweg:
Visualisatie van het zonnepark, gezien vanaf hetzelfde punt als bovenstaande foto:
Overige punten uit het landschappelijk inpassingsplan
Andere belangrijke punten uit het plan zijn:
- Er loopt een gasleiding door het zonnepark. Boven deze gasleiding komen geen zonnepanelen, maar daar komt een metersbrede zoom met kruiden en bloemen.
- Tussen en onder de rijen zonnepanelen komen ook kruiden en bloemen.
- De onderste twintig centimeter van het hek blijft open, zodat klein wild het zonnepark in en uit kan. Het hek wordt door de begroeiing zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken.
- Er komt een informatiebord over het windpark en het zonnepark nabij de Ganzepoelweg, met name gericht op wandelaars over de wandelroute die hier langs loopt.
Stand van zaken en vervolgstappen
Als u vragen of opmerkingen heeft over dit plan, kunt u ons bereiken via info@zonneparkbijvanck.nl of door te bellen met Matthijs Oppenhuizen, omgevingsmanager bij duurzaam energiebedrijf Pure Energie, via 06 – 57870755.
Dit landschappelijk inpassingsplan is de basis voor andere documenten die nodig zijn om een vergunning voor het zonnepark te kunnen aanvragen bij de gemeente Zevenaar. Deze andere documenten zijn ook klaar en onlangs hebben we formeel de vergunning voor het zonnepark aangevraagd. We zijn nu in afwachting van het besluit van de gemeente op deze aanvraag. Als er nieuws is, melden we dat onder andere via onze nieuwsbrief (aanmelden voor de nieuwsbrief kan onderaan deze pagina).